oppskrift på pjona votter og sokker .

Bakgrunnshistorikk og fremgangsmåte
Pjoning er en gammel teknikk som ble en del brukt tidlegere.Nå er den dessverre i ferd med å gå i glemme

boken. Teknikken er en blanding av strikking og hekling,Du bruker heklenål men hekler av strikkegarn.Bruk
heklenål nr.7 (eller 6), og garn av typen Vamsegarn/ fritidsgarn

.Fremgangsmåten er uhyren enkel:Du hekler luftmasker først, deretter fortsetter du med to forskjellige varianter å hekle fastmasker på. De ulike variantene gir forskjellig mønster. Arbeidet vokser raskt.Votter

Legg opp 32 luftmasker (gjør dette løst, dette er vanlig damestørrelse.)Ta heklenålen i bakerste delen av luftmasken og dra tråden igjennom begge maskene. ( Det er viktig å ikke pjone for hardt. Føl deg frem hvor løst du vil ha det.) Fortsett slik til du har pjonet 10 omganger. Dette er kanten nede på votten, maskene blir liggende

.Selve votten:
Ta heklenålen i fremre maskedel og dra tråden igjennom. Fortsett slik i 10 -12 nye runder (eller til ønsket lengde.)

Tommelfelling:
Hekle 8 luftmasker, hopper over 8 pjona masker og ta ned i den 9 masken.Pjon videre til votten dekker lillefingeren( ca.24 cm. Lang )Felling:Pjon 3m. vanlig, 2 sammen hele omgangen.Pjon en omgang uten å felle.Neste omgang 2 og 2 masker sammen hele omgangen.Pjon en omgang uten å felle (Kan sløyfes. )Pjon deretter 2 og 2 masker sammen til det er 4-5 igjen, dra tråden igjennom disse maskene og fest på innsiden av votten.######

Tommelen.
Pjon i de 8 maskene du har felt, og de 8 luftmaskene du laget , plukk i tillegg opp en maske i hver side ( 18 maske til sammen )Forsett til ønsket lengde. Fell så 2 og 2 masker sammen hele tiden til du har 2-3 masker igjen, dra tråden igjennom og fest tråden.######Lag den neste tilsvarende .

NB: høyre og venstre vott bestemmes når begge er ferdige.Tov vottene til ønsket størrelse. Når vottene er tørre kan de børstes opp på vrangen og på kanten.     


 
Sokker.

Legg opp 34 luftmasker,,(løst)Pjon i bakerste del av luftmasken 8 runder. Skift  så over til å pjone i fremste del av luftmasken til sokken måler 15 cm, eller til ønsket lengde.

Hælfelling:
Pjon 16 luftmasker , hopp over 16 pjona masker , og ta nedi den 17 ende.Forsett nå og pjone som før i fremste del av luftmasken til ønsket lengde på foten. Begynn å fellenår sokken dekker lilletåen.

Tå felling.
Pjon 3m. vanlig 2m sammen1 runde.Pjon 2 omganger uten felling, Pjon så 2 m vanlig så 2 sammen, 1 runde.1 omgang ute fellingPjon så 2 og 2 sammen til det er igjen 4-5 masker. Trekk tråden igjennom og fest.

Hæl :
Pjon som vanlig i fremre ledd av luftmasken, men ta 2 og 2 sammen til en på hver side av hælåpningen. Fortsett og fell slikt til det er ca 8 masker igjen. Disse syes sammen. Fest tråden på vrangen.

 Sokkene kan toves og børstes på vranger når de blir tørre.

For å få tykke sokker uten og tove de kan en pjone med dobbelt trå av vanlig ullgarn.

En kan fint bruke forskjellige farger på
vottene, begge variantene av mønstret blir fine i overgangen mellom fargene. 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits